TMS 17 ye Göre Yatırım Amaçlı Gayrimenkullerin Kiralanması
Arazi ve bina kiralaması iÅŸlemleri diÄŸer varlık kiralamalarından farklıdır. BilindiÄŸi gibi araziler sınırsız yararlı ekonomik ömre sahiptir. Bu nedenle kiralama süresi sonunda mülkiyet hakkı kiracıya geçmiyorsa, faaliyet kiralaması olarak kabul edilir. Bu tür kiralama iÅŸlemlerinde yapılan ödemeler peÅŸin ödenmiÅŸ kiralama bedelini temsil eder ve bu durumda kiralanan araziden elde edilen faydaya uygun ÅŸekilde kiralama dönemi içinde itfa edilir.Â
Sözleşmenin
arazi ve binayı birlikte içermesi durumunda :
Söz konusu varlıklar bina ve arazi
için ayrı ayrı değerlendirilir.Kiralama sonunda arazinin yada binanın kiracıya
geçmesi durumuna göre değerlendirilip sınıflandırılır.
Arazi ve bina kiralama işlemlerinin sınıflandırılması ve muhasebeleştirilmesi amacıyla , asgari kira ödemeleri , bu varlıkların kira hisselerinin kiralama sözleşmenin başlangıcındaki gerçeğe uygun değerleriyle orantılı olarak arazi ve bina arasında dağıtılır. Kira ödemelerinin sözü edilen iki varlık arasında güvenilir bir biçimde dağıtılamaması durumunda, kiralamanın tamamının faaliyet kiralaması olarak nitelendirilir.
Arazi
İçin Tutarın Önemsiz Olduğu Durumlarda :
Arazi
ve bina tek bir birim olarak dikkate alınır ve finansal kiralama yada faaliyet
kiralama olarak sınıflandırılır.Bu durumda binanın yararlı ekonomik ömrü,
kiralama konusu varlığın tamamının yararlı ekonomik ömrü olarak dikkate alınır.
Kiracının hem arazi hem de bina üzerindeki tasarrufunun TMS40 Yatırımı Amaçlı Gayrimenkuller Standardına göre yatırım amaçlı olarak sınıflandırılması ve gerçeğe uygun değer yönteminin uygulanması durumunda : kiralamanın arazi ve bina kısımlarının ayrı ayrı değerlendirilmesine gerek yoktur.Bina ve araziden birinin ya da her ikisinin sınıfının belirlenememesi durumunda, sözü edilen değerlendirmeye ilişkin ayrıntılı hesaplamaların yapılması gerekir.