2019 Mali Tatil Beyanname Süreleri

Mali tatil bilindiği üzere her yıl 1-20 Temmuz tarihleri arasında yapılmaktadır.Mali tatil bazı yükümlülükleri hem maliye bakanlığı açısından hem de SGK açısından ertelemektedir.Mali tatil beyanname sürelerini etkilediği gibi bazı dava açma ve defter , belge isteme sürelerini de değiştirmektedir.Öte yandan mali tatil bildirge sürelerini de etkilediği bilinmektedir. 2019 mali tatil beyanname süreleri ve bildirge sürelerini açıklayan vergi sirküleri aşağıda yer almaktadır. Ayrıca TÜRMOB un açıkladığı bildirge süreleri ile ilgili yazı da devamında yer almaktadır.

 

VERGİ SİRKÜLERİ

NO: 2019/88

KONU: Mali Tatil Uygulamasına İlişkin Hatırlatmalar.

5604 sayılı Kanun uyarınca, her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanmaktadır.

2019 yılında mali tatil, 2 Temmuz 2019 tarihinde başlayacak olup (Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar), 20 Temmuz 2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) devam edecektir.

Bu sirkülerimizde Mali Tatil dönemine ilişkin bazı hatırlatmalarda bulunmaktayız.

1) Mali tatil nedeniyle uzayan süreler 

·         Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri,

·         İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi,

·         Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler, 

(Dileyen mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunabilmesi mümkündür.)

·         Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.  

2) Mali tatil nedeniyle işlemeyen süreler

·         Muhasebe kayıt süreleri,

·         Vergi Usul Kanununun 153 ila 170 inci maddeleri arasında düzenlenmiş bildirme süreleri,

·         Dava açma süreleri.

Diğer taraftan, devam eden davalarda temyiz, itiraz ve cevap verme sürelerinin mali tatil sebebiyle uzamasının mümkün olmadığına ilişkin yargı kararları mevcut olduğundan, bu işlemlere ilişkin gerekli adımların zamanında atılması faydalı olacaktır.

3) Mali tatil kapsamında olmayan süreler

·         Özel tüketim vergisi,

·         Banka ve sigorta muameleleri vergisi,

·         Özel iletişim vergisi,

·         Şans oyunları vergisi ile


hakkında mali tatil uygulanmayacaktır.

Örnek:

Mükellef (K) tarafından Haziran/2019 döneminde satışı yapılan dayanıklı tüketim ve diğer mallara ilişkin özel tüketim vergisi beyannamesinin 16 Temmuz 2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) bağlı olduğu vergi dairesine verilmesi gerekmekte olup özel tüketim vergisi mali tatil kapsamında olmadığından beyan ve ödeme süresinin mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu değildir.

4) Mali tatil süresince defter ve belgelerin ibrazı, vergi incelemesine başlama

Mali tatil süresince (Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere) mükellefin işyerinde incelemeye başlanılması ve inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazının istenilmesi mümkün değildir.

Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan bir incelemeye bu süreden önce ibraz edilen defter-belge üzerinde devam edilebilecek; ancak, bu süre zarfında mükelleften ilave defter, belge ve bilgi talep edilemeyecek, mükellef veya vergi sorumlusu, inceleme sonucunda yapılacak tespitlerin yer aldığı tutanağı imzalamaya davet edilemeyecektir.

5) Mali tatil süresince bilgi isteme ve tebligat işlemleri

Mali Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmemektedir. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.

6) Mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten kanuni ve idari süreler

Mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten kanuni ve idari süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona erecektir.

7) Beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi

Beyana dayanan ve beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış olacaktır.

  

2019 Temmuz Ayı SGK yükümlülükleri – E Bilgirge

Mali Tatilde Bildirge Süreleri

Mali tatil nedeniyle 2 Temmuz ila 25 Temmuz tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülükler 29 Temmuz tarihine, resmi işyeri işverenlerince, 15/5/2019-14/6/2019 dönemine ait prim tutarlarının ödenmesi de 29/7/2019 tarihine ertelenmiştir.

30/06/2007 tarihli, 26568 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğde, her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil olması halinde mali tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar ve bu ayın 20‘sinde (yirmisi dahil) sona erer.

Hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 2019 yılı Haziran ayının son günü (30 Haziran 2019) Pazar gününe rastladığından, 2019 yılı için mali tatil 2 Temmuz günü başlayacak ve 22 Temmuz (20 Temmuz günü Cumartesi gününe denk geldiğinden) günü sona erecektir. Bu nedenle, 2 Temmuz ila 22 Temmuz tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülüklerin 29 Temmuz (dahil) tarihine kadar, 23 Temmuz ila 29 Temmuz (27 Temmuz Cumartesi gününe rastladığından) tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülüklerin mali tatili izleyen 5’inci gün (27 Temmuz 2019) Cumartesi gününe rastladığından, 29 Temmuz (dahil) tarihine kadar yerine getirilmesi halinde yasal süresi içinde yerine getirilmiş olduğu kabul edilmektedir.

Ayrıca, resmi işyeri işverenlerince, 15/5/2019-14/6/2019 dönemine ait prim tutarlarının,  son ödeme tarihi olan 15/7/2019 tarihinin, mali tatile rastlaması nedeniyle, bu döneme ilişkin prim tutarlarının en geç 29/7/2019 tarihine kadar ödenmesi halinde, ödeme yükümlülüğünün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilecek, gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecektir.

Örnek 1: 2019/Haziran ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinin son verilmesi gereken tarih 23 Temmuz 2019 olduğundan, ilgili genel yazıya istinaden, 23 Temmuz ila 29 Temmuz (27 Temmuz Cumartesi gününe rastladığından) tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülüklerin mali tatili izleyen beşinci günün mesai saati bitiminde sona ereceği kabul edildiğinden, söz konusu belgenin 29 Temmuz tarihinde verilmesi halinde yasal süresi içinde verildiği kabul edilecektir.

Örnek 2: 10/7/2019 tarihinde ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan bir işyerinde işyeri bildirgesinin en geç aynı tarihte verilmesi gerekmekte ise de, bu tarihin 2 ila 22 temmuz tarihleri arasına denk gelmesi dolayısıyla mali tatil süresine rastlaması nedeniyle 2 Temmuz ila 22 Temmuz tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülüklerin 29 Temmuz (dahil) tarihine kadar ertelendiğine ilişkin ilgili genel yazı gereği işyeri bildirgesinin 29/7/2019 (dahil) tarihine kadar verilmesi halinde yasal süresi içinde verildiğinin kabul edilmesi gerekmektedir.

TÜRMOB

 

 

318 Sıra Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:GELİR VERG...

Asgari Ücret İşveren Maliyeti 2022

2022 YILI ASGARİ ÜCRET İŞVEREN MALİYETİ Bilindiği gibi 2022 Asgari Ücr...

2022 Yılı SMMM Asgari Ücret Tarifesi

Her yıl olduğu gibi SMMM asgari ücret tarifesi 22/12/2021 yılında 2022 yıl...



2022 Yılı Gelir Vergisi Dilimleri

2022 Yılı Gelir Vergisi Dilimleri 193 Sayılı GVK 103. Maddesinde 317 Seri N...

2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak

1 Aralık 2021 tarihinde toplanan asgari ücret tespit komisyonu 3. toplantısı...

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 527 )

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ(SIRA NO: 527) Giriş ve konuMADDE 1 – ...



Çorum 2022 Defter Tasdik Ücretleri

Çorum Defter Tasdik Ücretleri İçin Tıklayınız...

2022 Yılı Defter Tasdik Ücretleri

2022 YILI DEFTER TASDİK ÜCRETLERİ2022 yılı defter tasdik ücretleri ne kada...

Kapanış Tasdiki Cezası Nedir ?

Defter Kapanış Tasdiki Nedir ? Defter kapanış tasdik işlemini 6102 Sayıl...



Çalışana Ücretlerin Bankadan Ödeme Zorunluluğu

Tüm işyerlerinde 5 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler çalışanlara ...

Geçici Vergi Beyannamesi Beyan Süresi Uzatıldı

T.C.HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞIGelir İdaresi Başkanlığı  VERGİ USUL KA...

Verbis'e Kayıt Sürelerinin Uzatılması

KVKK ‘dan yapılan 11/03/2021 tarihli duyuru aşağıdaki gibidir. Ülkemizde...